Generalforsamling 2021
Sted: Depotet, Blåbærvej 7
Tid: lørdag 11. september, kl. 1000
Referent: Asger Rasmussen
Til stede fra bestyrelsen: Annemarie Hyllgaardhus AH
Asger Rasmussen AR
Per Jespersgaard PJ
Bent Astrup BA
Erik Førby Larsen EL
Formanden (AH) bød velkommen til generalforsamlingen 2021.
45 stemmer var til stede på generalforsamlingen, heraf 3 fuldmagter.
1) Valg af dirigent og evt. stemmetæller
Bestyrelsen foreslog Poul Møller, VK117, der blev valgt uden modkandidater.
Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingen var rettidigt indvarslet og dermed beslutningsdygtig i henhold til vedtægterne.
Valg af stemmetællere blev udsat indtil et evt. behov måtte opstå.
2) Aflæggelse af bestyrelsens beretning for 2019-2020
Bestyrelsens/formandens beretning på generalforsamling 2021 i Ejerforeningen Vorupør Klit
Om årene der er gået i Vorupør Klit er der meget af det samme at berette som vanligt: veje og kloakker er blevet vedligeholdt, bevoksningen og legepladser ligeså – og fælleshuset Depotet har fået en gang nødvendig maling, en ny flagstang og et vindue er udskiftet. Opvaskemaskinen – som desværre ikke var så gammel – måtte også udskiftes. Taget på Depotet var også begyndt at volde nogle problemer, som så er også blevet udbedret i foråret 2020.
Det har været nogle våde år, så vandet har stået rigtigt højt i vores lavning, og dette har været under observation af samme grund. I perioder er vandet – som vi har set andre gange – løbet over Bredkærvej til stor gene for trafikken.
Vi har i bestyrelsen – og specielt undertegnede som formand – modtaget en del henvendelser fra ejerne her i Vorupør Klit i løbet af året. Vi er altid glade for at kunne hjælpe med stort og småt og er rigtigt glade for den megen positive tilbagemelding, vi får på vores frivillige arbejde. Det er altid rart at føle sig værdsat.
Desværre har der i de seneste år også været et par mindre positive oplevelser, som jeg vil vende tilbage til senere.
For nogle år siden blev bestyrelsen af generalforsamlingen pålagt, at lokalplanen til enhver tid skulle overholdes uden dispensationsret, og at bestyrelsen skulle have dialog med Thisted Kommune om mulige lokalplansovertrædelser, hvis de pågældende ejere ikke viste vilje til at lovliggøre eventuelt ulovligt opført byggeri.
Dette er også en lettelse for den enkelte ejer, der ønsker at lokalplanen bliver overholdt, har mange ejere påpeget, når bestyrelsen på den måde bliver talerør for de ejere, der kommer til os med bekymring over de overtrædelser, de ser i Vorupør Klit. Mange ejere har jo netop købt sommerhus her pga. af den restriktive lokalplan, der kun levner mulighed for ét hus på maksimalt 80 m² og én yderligere bygning på max. 30 m².
For at imødekomme de mange ejere, der derudover havde et brændeskjul – ofte bare en stak brænde med et par tagplader eller lignende lagt over – fik bestyrelsen (som også tidligere meddelt flere gange) på et møde overtalt Thisted Kommune til at give dispensation til at have et brændeskjul på den måde, at man udover de nævnte lovlige 2 bygninger må have et brændeskjul (men ikke et skur) Brændeskjulet skal være åbent på mindst én side, må højst må være 2 meter i højden og maksimalt fylde 5 m².
Som det er ejerne bekendt, har bestyrelsen også fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen modtaget besked om, at der er ulovlige bygninger i vores område. Jeg havde efterfølgende en telefonsamtale med styrelsen, som påpegede, at de ulovlige forhold skal bringes til ophør. Jeg henviste til Thisted Kommune som myndigheden på dette område. Dette meddelte jeg ejerne via en nyhedsmail, hvor jeg endnu en gang vedhæftede Thisteds Kommunes informationsfolder vedr. byggeri i Vorupør klit. Man kan derfor ikke på nogen måde påberåbe sig uvidenhed om, hvad der er lovligt her i Vorupør Klit.
På baggrund af Udviklings- og Forenklingsstyrelsens henvendelse er det derfor bestyrelsens opfattelse, at vi er nødsaget til at rette henvendelse til de ejere, der måtte være registreret forkert. Det har i øvrigt også forsikringsmæssige konsekvenser med højere betaling til følge. Kassereren har derfor også et møde med forsikringsselskabet på mandag.
Vi er rigtigt glade for, at mange ejere har reageret på dette voksende fokus på lokalplansovertrædelser og af sig selv har henvendt sig – nogle gange gennem bestyrelsen, andre gange direkte til Thisted Kommune for at få råd, vejledning og tilladelse til at kunne lovliggøre eventuelt ulovligt opført byggeri ved at reducere eller fjerne bygninger.
Der har været tale om forskellige ting, eksempelvis nedrivning af skure, der ikke var lovlige, reduktion af skure, der så er blevet lavet om til brændeskjul ved af formindske størrelsen og åbne til den ene side, samt lovliggørelse af en mindre tilbygning på få m², hvis lovliggørelse var en formssag, da det ikke ville overskride det lovlige antal kvadratmeter.
Det har virkeligt været en fornøjelse at konstatere den store villighed til at få lovliggjort tingene omkring sit sommerhus fra mange ejeres side. Vi har da også adskillige gange i nyhedsmails fra bestyrelsen sendt Thisted Kommunes informationsfolder ud til ejerne, ligesom det har været en del af beretningen på generalforsamlingerne at fokusere på overholdelse af lokalplanen.
Hvis alle ejere ”overbyggede” eller lavede et ekstra skur på bare 5 m², ville det betyde ekstra bebyggelse på knap 1100 m² i vores dejlige naturområde, hvilket ingen kan være tjent med.
Det kan aldrig være meningen, som nogle få ejere åbenbart opfatter det, at det skal være acceptabelt at overtræde lokalplanen, blot ingen opdager det eller klager over det! I den forbindelse vil bestyrelsen også gerne minde om, at Thisted Kommune som myndigheden på området, ikke er vores modstander eller modpart og aldrig har været det. Thisted Kommune er vores samarbejdspartner, idet alle parter har en interesse i, at vores lokalplan bliver overholdt.
Det er også i området blevet et tiltagende problem, at nogle ejere slår græs. Det er selvfølgelig acceptabelt, at man slår græsset, hvor bilen skal holde for at undgå, at der udbryder brand pga. den varme, der kommer fra bilen – men det er ikke meningen, at der skal etableres græsplæner o.l. i området. Samtidig har mange andre svært ved at forstå, at støjen fra motorklippere er nødvendig, så vi henstiller til, at man hvis muligt benytter el-værktøj.
Og nu vil jeg så gerne tilbage til de negative episoder, som jeg indledningsvis nævnte.
Den første, der skal nævnes, drejer sig ikke om en ejer, men om en person, der ofte befinder sig hos en ejer her i Vorupør Klit. Fra denne person har bestyrelsen oplevet en uanstændig opførsel – bl.a. ubehagelige opringninger til flere af bestyrelsens medlemmer (i et enkelt tilfælde også til en anden sagesløs ejer, der blev yderst ubehageligt berørt at denne episode) – samt nogle scener med grimme tilråb møntet på bestyrelsen foretaget udenfor Depotet under afslutningen af generalforsamling 2019. Samme person har også mundtligt truet formanden under en vandretur i området – og vi kan ikke understrege nok fra bestyrelsens side, at dette er ganske utilbørligt. Bestyrelsens medlemmer skal kunne gå omkring i Vorupør Klit uden at blive mødt af truende adfærd, det må stå klart for enhver. Vi vil, hvis dette gentager sig, skride til politianmeldelse.
Et andet tilfælde drejer sig om to forskellige sager – men begge omkring den samme ejer:
Sent i efteråret måtte der i al hast foretages noget kloakarbejde på vores hovedledning, da der ikke var afløb fra nogle huse – der er jo, som det måtte være nogle bekendt, visse steder her i området, hvor faldet på kloakken ikke er særligt stort og hvor spuling ofte er blevet foretaget. I dette akutte forløb blev det nødvendigt at etablere en yderligere rensebrønd nogle meter fra et af områdets huse for ikke at dette hus skulle få tilbageløbende kloakvand ved spuling af systemet, da risikoen herfor var stor. Da denne ejer opdagede, at der havde været gravet nær hans hus, blev han meget vred, idet han ikke mente, at man måtte foretage sig noget som helst så tæt på hans hus. Det må dog stå klart for enhver, at hvor kloakledningerne går, kan man være nødsaget til at foretage reparationer og udbedringer og dermed arbejde.
Det er bestyrelsens pligt at vedligeholde kloaksystemet, så derfor kan det selvfølgeligt være nødvendigt at arbejde indenfor den såkaldte 10-meter linie, så i bestyrelsens optik er dette bestemt ikke en krænkelse af husordenen, som ejeren mener, men derimod en ansvarlig opfyldelse af vores pligt som bestyrelse.
Samme ejer, som trods den megen fokus på lokalplansovertrædelser og den megen information herom de senere år med opfordring til at lovliggøre sine forhold, havde tilsyneladende ikke ønsket at lovliggøre sit ulovligt opførte ekstra skur ved eksempelvis at gøre det til et brændeskjul. Vedkommende var meget fortørnet over, at bestyrelsen havde bedt Thisted Kommune se på sagen. Bestyrelsen har undskyldt og beklaget, at vi ikke i tilstrækkelig grad har haft dialog med ejeren omkring dette på forhånd – men da vi efterfølgende har forsøgt at få netop denne dialog, da forholdene stadig ikke var lovlige, har ejeren på ingen måde villet anerkende bestyrelsens kompetencer til at være del af en dialog og har langt hen ad vejen nægtet at følge de nedfældede bestemmelser. Det skal tilføjes her, at ejeren på et langt senere tidspunkt har fjernet det ulovlige skur.
Denne ejer har nu stillet et mistillidsvotum til bestyrelsen, som generalforsamlingen senere i dag skal tage stilling til gennem en afstemning.
Som formand har jeg også oplevet flere telefoniske opkald fra ejere, der i en tone, der bestemt ikke kan accepteres har svinet formand og bestyrelse til på en måde, der er helt uacceptabel. Vi tager gerne en dialog – vi er lydhøre og vi arbejder faktisk til alles bedste i denne forening, men vi må forlange en ordentlig tone overfor bestyrelsens medlemmer. Vi gør tingene så godt vi kan, men kan selvfølgelig ikke påstå at være fejlfrie, selvom vi forsøger efter bedste evne.
Jeg vil godt gentage, som nævnt i min indledning, at bestyrelsen får mange positive tilbagemeldinger fra ejerne, og at de nævnte sager bestemt er undtagelsen i en ejerforening, der generelt er præget af et godt samarbejde i bestyrelsen og en god dialog med tilfredse ejere.
Som medlemmer af bestyrelsen er vi selvfølgelig indstillede på at stå på mål for mange ting, men vi har også en grænse. Vi synes selv, at vi er robuste, men nogle af de hændelser, der har været de seneste år, fortæller os klart, at der er grænser for, hvad vi skal acceptere.
Dette var så beretningen for de seneste år – og jeg vil gerne afslutningsvis appellere til, at man altid husker at meddele bestyrelsen ændringer i såvel adresser, telefonnumre som mailadresser. Husk at ét hus må gerne have registreret flere mailadresser.
September 2021
Annemarie Hyllgaardhus
Debat:
Årets beretning resulterede i en meget følelsesladet debat med meget skarpe verbale tilkendegivelser. Det er ikke muligt og ej heller frugtbart at gengive denne i sin helhed.
De væsentlige elementer refereres herunder.
VK115 Kommenterer en kloaksag på VK155 hvor bestyrelsens vejafdeling har udbedret /repareret kloakken omkring VK155. Under dette arbejde så vejafdelingen sig nødsaget til at nedgrave en spulebrønd inden for 10 meter grænsen for VK155, for at forhindre eventuel tilbagespuling i toilettet på VK155. Vejafdelingen forsømmer at orientere ejeren herom, hvilket bestyrelsen har beklaget og undskyldt – og gør det igen flere gange under debatten.
Der bliver under hele denne debat ikke sat spørgsmålstegn ved nødvendigheden af at spulebrønden skulle etableres.
VK115 og VK155 er uenige i bestyrelsens beskrivelse af sagen og VK115 udtaler bl.a.: I er fulde af løgn.
VK 121 kalder bestyrelsens adfærd for ulovlig indtrængning.
VK128 mener ikke, der er givet en undskyldning herfor, hvilket bestyrelsen benægter.
VK115 kommenterer beretningens beskrivelse af lokalplanens angivelser af bygningsstørrelser. I den forbindelse spørger han, om kommunen overvåger Klitten fra luften. Bestyrelsen er ikke vidende herom, men er blevet vist på et møde med kommunen, hvordan de via et link kan zoome ind på de enkelte huse og se, hvordan forholdene er/var på tidspunktet for optagelsen af disse billeder.
VK128 mener ikke at bestyrelsen har nogen form for hjemmel til at henvende sig til kommunen om lokalplanen. VK128 mener, at bestyrelsen er total inkompetent hvad angår lokalplanen, og mener at bestyrelsen burde skamme sig.
VK2 er dybt uenig heri. Han mener netop, at bestyrelsen netop skal blande sig, hvilket afføder dagens største applaus.
Parterne må efterfølgende opgive at nå hinanden eller komme frem til en fælles forståelse. Bestyrelsen er dog enig i, at den skal være bedre til at informere/tale med de enkelte ejere, inden arbejder af ovennævnte karakter iværksættes.
Efterfølgende kommer beretningen til afstemning. Beretningen vedtages med stemmerne 30 for og 12 imod.
3) Forelæggelse af årsregnskab 2020
Regnskabet blev gennemgået af kassereren.
Debat:
VK128 er generelt uenig i vejenes tilstand, specielt om vinteren. Nævner dog at de i indeværende periode er i orden.
VK163 roser generelt vejenes tilstand og er bekendt med, at de er meget vanskelige at holde i orden i våde perioder.
VK72 efterspørger en plan for vejenes vedligeholdelse.
Regnskabet godkendes uden yderligere bemærkninger.
5) Budget for 2021
Budgettet gennemgås af kassereren.
Budgettet godkendes uden bemærkninger
4) Indkomne forslag
Der er kommet følgende forslag fra VK155:
Generalforsamlingen anmodes om at tage stilling til, om dette (dette = bestyrelsens håndtering af medlemmets lokalplansovertrædelse) er i overensstemmelse med det reviderede forslag, der på generalforsamlingen i 2017 blev besluttet vedtaget.
Dersom generalforsamlingen er enig i, at bestyrelsen ved henvendelse til Thisted Kommune ikke har opfyldt dette forslags bestemmelser, anmodes generalforsamlingen om at beslutte, om bestyrelsen eller de af medlemmerne der mener bestyrelsens adfærd er acceptabel, er berettiget til fortsat at være medlemmer af bestyrelsen for Vorupør Klit.
Bestyrelsen opfatter forslaget som en mistillid til bestyrelsen og sammenfatter derfor det, der skal stemmes om således:
”På baggrund af bestyrelsens håndtering af H.P. Peters lokalplansovertrædelse, har generalforsamlingen så fortsat tillid til bestyrelsen?”
Debat:
VK114 spørger om der er andre sager. Det benægter bestyrelsen.
VK120 forstår ikke forslaget og føler sig derfor ikke i stand til at stemme.
VK115 mener, at hele mailen fra H.P. Peters burde have været offentliggjort.
VK 163 mener ikke at sagen er tilstrækkelig belyst.
Da der ikke er yderligere kommentarer går forslaget til afstemning:
Følgende stemmer har tillid til bestyrelsen: 30 stemmer
Følgende stemmer har ikke tillid til bestyrelsen: 12 stemmer
5) Godkendelse af budget for 2021
Budgettet for 2021 blev gennemgået af kassereren og godkendt uden bemærkninger.
6) Debat om klimaforandringernes indvirkning på og afledte problemer for Vorupør Klit med de mere hyppige skybrud og voldsomme regnskyl.
Formanden gennemgik vores afvandingssystemer og vedligeholdelse af
samme. Den enkelte ejer må gerne tilslutte private dræn til det arealdækkende
drænsystem.
VK164 påpeger, at der er andre områder (Blåbærvej) med opstigende vand under sidste
vinters kraftige nedbør.
VK163 efterspørger relevant ekspertise hos foreningens medlemmer og bestyrelse til
håndtering af forventelige, fremtidige udfordringer med bortledning af overfladevand.
VK2 påpeger, at den enkelte husejer selv er ansvarlig for bortledning inden for egen 10
meter zone, i lighed med gældende bestemmelser for kloak.
VK121 foreslår, at der oprettes en fond til akkumulering af midler til brug ved
fremtidige afvandingsprojekter.
VK115 er enig heri.
VK128 mener ikke, der skal akkumuleres penge i ejerforeningens regi.
Bestyrelsen overvejer muligheden herfor.
7) Valg af formand.
Annemarie Hyllgaardhus blev genvalgt uden modkandidater.
8) Valg til bestyrelsen
På valg var Asger Rasmussen og Erik Førby Larsen. Begge blev genvalgt uden
modkandidater.
Bent Astrup havde valgt, efter ca. 25 års lang og tro tjeneste, at trække sig.
Vi respekterer naturligvis, med stor beklagelse, denne beslutning.
Bestyrelsen har dog med stor glæde modtaget Bents accept af, at vi også
fremadrettet kan trække på hans store ekspertise vedrørende drift af Klitten.
Der skal naturligvis fra bestyrelsens og foreningens side lyde en meget stor tak til Bent
for den indsats, du har ydet. Jeg tror, at kun de færreste af foreningens medlemmer er
bekendt med omfanget heraf.
Til erstatning for Bent foreslog bestyrelsen VK142 Alex Herbst. Alex Herbst blev valgt
uden modkandidater.
9) Valg af suppleant
VK163 Pia Juhl Brandbyge blev valgt uden modkandidater.
10) Valg af revisor
BDO blev valgt uden modkandidater.
11) Eventuelt
VK115 nævnte, at man i området ”Klitstien” i Klitmøller havde fået hjælp fra Thisted
kommune til vedligehold af grusvejene. Han foreslog at undersøge omfanget heraf.
VK121 opfordrer til at inviterer Thisted forsikring til næste generalforsamling, for at
fortælle om forsikringer i Klitten generelt. Generalforsamlingen bifalder.
Ligeledes opfordrer VK121 til, at der opsættes skilt med ”Privat område” ved
indfaldsvejene fra Bredkærvej og Kystvejen.
VK70 efterspørger ”Blind vej” skilt ved indkørsel til hans område.
Bent Astrup orienterer om tiltag vedr. vedligeholdelse af vejene. Der er indhentet tilbud
fra NCC på diverse plejeforanstaltninger for 100.000 kr.
Det er dog bestyrelsens holdning, at denne pris er alt for høj.
I stedet iværksættes prøvestrækninger på Blåmunkevej og Sandtornvej,
hvor der fjernes rabatter og opbygges højere profil.
Anslået pris ca. 30.000 kr.
Vorupør d. __________________
…………………………………… ………………………………….
Annemarie Hyllgaardhus, formand Poul Møller, dirigent